Bespaartips

Energielasten verlagen door woningisolatie

Het verwarmen van een goed geïsoleerd huis kost maar een derde van de hoeveelheid gas die een slecht geïsoleerd huis nodig heeft. Isolatie voorkomt namelijk dat de warmte kan ontsnappen, via de vloer, de muren, de ramen of het dak. Goede isolatie kan jaarlijks 1350 kubieke meter gas schelen, oftewel: bijna 825 euro aan gas ([prijspeil 2009).

Isolatie van dak, ramen en gevel levert de grootste energiebesparing op:

• Bij een verwarmde zolder van zeventig vierkante meter kunt u via dakisolatie jaarlijks wel 714 kubieke meter gas uitsparen. Dat scheelt 435 euro op de gasrekening!
• Vervangt u enkel glas overal in huis door isolerend glas, dan kunt u gemiddeld 340 euro per jaar overhouden.
• Isoleert u 25 vierkante meter gevel of spouw, dan bespaart u jaarlijks 152 euro.
• Denk bij isolatie ook aan ventilatie. In een goed geïsoleerd huis is constant ventileren noodzakelijk. Anders komt er te veel vocht in huis toe en hopen schadelijke stoffen zich op.
• Zie voor meer informatie Isoleren en Vocht en ventilatie.

Energiezuinig verwarmen en warm water

Besparen op verwarming is eenvoudig en vergroot het comfort in uw woning. Zet bijvoorbeeld de thermostaat overdag één graad lager: dat bespaart gemiddeld vijftig euro per jaar. En u kunt veertig euro extra per jaar besparen als u de kamerthermostaat een uur voor vertrek of slapen gaan, instelt op dertien tot vijftien graden. Maar: is uw huis gebouwd na 1994? Dan is het efficiënter de thermostaat 's nachts op dezelfde temperatuur te houden. Nieuwere huizen zijn namelijk zeer goed geïsoleerd en hebben vaak efficiënte vloer- of wandverwarming. Ook kunt u de waakvlam van de cv-ketel uitzetten in de zomer en als u langer dan vijf dagen van huis bent. Dat bespaart ongeveer negentig kubieke meter gas: zo’n 55 euro (prijspeil 2009). Besparen op warm water doet u in de eerste plaats door elke dag een minuutje korter te douchen; dat levert een huishouden tientallen euro’s per jaar op. Een bad overslaan en in plaats daarvan douchen, bespaart elke keer veertig tot zeventig liter warm water. Een waterbesparende douchekop is ook een goed idee: die bespaart zo’n 45 m3 aan gas of 27 euro (prijspeil 2009). Er zijn ook maatregelen die meer moeite of geld kosten; ze leveren ook relatief veel energiebesparing op.

De meest energiezuinige installatie voor het verwarmen van uw huis en kraanwater is de warmtepomp. Zo’n pomp haalt warmte uit het grondwater, de bodem of de lucht, met een erg hoog rendement. Combineert u een warmtepomp met vloer- en wandverwarming (lagetemperatuurverwarming, LTV), dan bent u zeer zuinig bezig.
Andere zuinige opties zijn een hre-ketel, die warmte, warm water én elektriciteit produceert. Ook een hr-107 ketel gecombineerd met een zonneboilercombi is een zeer energiezuinige optie.
Overweeg om het warmwatertoestel zo dicht mogelijk bij de keuken en badkamer te (laten) plaatsen, of leg aparte directe leidingen aan naar die ruimten. Zo voorkomt u warmteverlies via (te) lange leidingen.
Lees meer op Bespaartips verwarming en Warm water toestellen.

Energie besparen via verlichting en apparaten

Besparen op verlichting en elektrische apparaten is zeker de moeite waard. Op verlichting bespaart u al snel tientallen euro’s per jaar, als u bijvoorbeeld spaar- en led-lampen aanschaft. En apparaten verbruiken veel minder energie als u stand-by vermijdt: dat scheelt een gemiddeld huishouden jaarlijks ruim 40 euro (prijspeil 2009).

Uw energieverbruik voor verlichting vermindert u het meest als u gloeilampen en halogeenlampen vervangt door spaarlampen, tl- en led-lampen. Vervang eerst de lampen die lang aanstaan en een hoog vermogen hebben.

U kunt nog meer besparen door alle lampen uit te doen als u voor korte tijd een ruimte verlaat (ook de zuinige lampen). Zie ook Verlichting.

Kies voor energiezuinig
Besparen op het verbruik van elektrische apparaten begint bij aankoop: let erop dat het apparaat een laag energieverbruik heeft (op jaarbasis). Zuinig witgoed herkent u aan het energielabel A(++). Koop een apparaat ook op maat: een kleinere koelkast of televisie verbruikt vaak minder energie. Voor ‘energieslurpers’, zoals een oude koelkast of wasmachine, is vervanging door een zuiniger variant een goed idee – zelfs als het oude apparaat nog werkt. En ga even na of een elektrisch apparaat wel nodig is: sinaasappelen persen kunt u ook met de hand. Zie ook Keurmerk elektrische apparaten en Grote energieverbruikers.

Slim gebruik
Staat het apparaat in huis, bespaar dan door het selectief en efficiënt te gebruiken:
Was met een volle trommel, op lage temperatuur, en gebruik een wasdroger alleen als u wasgoed niet kunt ophangen.
Gebruikt u een apparaat niet, zet het dan helemaal uit en niet stand-by. Handig zijn zogeheten bespaarstekkers, stand-by killers of een stekkerdoos met schakelaar.
Kijk voor meer tips op Apparaten kopen en gebruiken.

Energie besparen via vervoer

Ook in het (woon-werk)verkeer kunt u energie besparen. In de eerste plaats door een vervoermiddel te kiezen dat het milieu minder belast, zoals de fiets of de trein. Wilt u met de auto, overweeg dan gedeeld autogebruik. Het aanleren van zuinige rijstijl levert winst op voor het milieu, én aan de pomp. Regelmatig onderhoud vermindert ook de milieubelasting. Lees meer op Auto.

Energiezuiniger op vakantie kan vaak ook:
Ga minder vaak maar langer op reis; zo maakt u minder reiskilometers.
Overweeg om minder ver weg te gaan: fietsend of wandelend kamperen in Nederland is milieuvriendelijker dan thuisblijven!
Van alle vervoermiddelen is de touringcar het energiezuinigst. Op de tweede plaats komen de internationale trein en een moderne auto met vier inzittenden. De hogesnelheidstrein volgt als derde.
Zie voor meer informatie Vervoer en reizen.

Voeding en energie

Wist u dat eenderde van de CO2-uitstoot die een gemiddeld huishouden veroorzaakt, afkomstig is van voeding? Het produceren, vervoeren, verwerken en bewaren van voeding kost namelijk erg veel energie. Voeding is natuurlijk niet te vermijden, maar tussen voedselproducten varieert de milieubelasting flink. Uw keuze maakt dus echt verschil!
Bedenk dat het weggooien van voedsel enorme energieverspilling is: koop niet meer dan u nodig heeft, en bewaar de voedingsmiddelen zorgvuldig.
U kunt veel milieubelasting besparen door bewust te kiezen uit vlees(vervangers), vis en zuivel: de verschillen in (productie)energie zijn groot. Kijk voor inspiratie op Kies vlees(vervangers) bewust en Duurzaam dineren. 
Probeer producten te vermijden die per vliegtuig zijn gekomen: die belasten het milieu relatief zwaar (ook als ze biologisch zijn). Dat geldt ook voor producten uit de verwarmde kas. Maak het u gemakkelijk, gebruik de Groente- en fruitkalender.
Energiezuinig zijn groenten van het seizoen: die komen van de volle grond en niet uit een verwarmde kas. Recepten naar seizoen.
Sta even stil bij milieuvriendelijk geteelde producten, te herkennen aan Milieukeur, EKO-keur of een van de andere Voedselkeurmerken.

Energiezuinig koken

Ook als de boodschappen eenmaal in huis zijn, kunt u bewust omgaan met energie rond voeding: U kunt maaltijden energiezuinig klaarmaken door op maat te koken: maak niet meer klaar dan uw huishouden op kan, tenzij u de restjes kunt bewaren voor later gebruik. Koken op gas belast het milieu het minst; van de elektrische kookplaten zijn de inductie- en quicktermkookplaten het zuinigst. Kook met een passend formaat pan, zodat u niet onnodig veel water opwarmt; houd tijdens het koken de deksel op de pan. Gerechten die lang moeten koken, kunnen in een snelkookpan: dat bespaart energie en tijd. Kijk voor meer tips op Milieubewust eten en Koken.

Advies op maat over energiebesparing

Energielastenverlager
De kostenbesparingen die hierboven en elders op deze site worden genoemd, gelden voor een gemiddeld huishouden. Wat u kunt besparen in uw situatie, hangt af van onder meer uw type woning en het aantal mensen in uw huishouden. Vraag daarom gratis persoonlijk advies aan de Energielastenverlager; die houdt rekening met uw woonomstandigheden en bijvoorbeeld de manier waarop u verlichting en apparaten gebruikt.

Energie Prestatie Advies
Bent u op zoek naar advies over woningverbeteringen die uw huis energiezuiniger maken, laat dan een Energie Prestatie Advies (EPA) opstellen. Een adviseur komt dan bij u langs en inventariseert de isolatie, de installatie voor verwarming en de ventilatie van uw huis. De EPA-adviseur kijkt ook naar de aanwezige mogelijkheden voor alternatieve energievoorzieningen, zoals zonnepanelen of een zonneboiler. U ontvangt na afloop een EPA-rapport. Lees meer hierover op Energie Prestatie Advies.